Komatsuna (Brassica rapa var. perviridis)

Komatsuna (Brassica rapa var. perviridis lub komatsuna) jest rodzajem warzywa liściastego. Jest to wariant tego samego gatunku co rzepa pospolita. Uprawa handlowa odbywa się w Japonii i na Tajwanie; nazwa pochodzi od japońskiej komatsuna, "małe sosnowe zieleniny". Znany jest również jako japoński szpinak musztardowy i jest zwykle mieszany, marynowany, gotowany i dodawany do zup lub używany jako świeży w sałatkach. Jest to doskonałe źródło wapnia. W niektórych krajach azjatyckich jest również stosowany jako pasza dla zwierząt. Liście komatsuna mogą być spożywane na każdym etapie ich wzrostu. W dojrzałej roślinie są ciemnozielone z smukłymi jasnozielonymi łodygami, około 30 cm długości i 18 cm szerokości. Najczęściej uprawia się ją wiosną i jesienią, ponieważ nie jest w stanie wytrzymać ekstremalnych upałów i zimna dłużej niż przez krótki czas.