Woskowe jabłko (Eugenia)

Syzygium samarangense (syn. Eugenia javanica) jest gatunkiem roślin w Myrtaceae, pochodzącym z obszaru obejmującego Wielkie Wyspy Słońca, Półwysep Malajski oraz Andaman i Wyspy Nikobar, ale wprowadzonym w czasach prehistorycznych na szerszy obszar i obecnie szeroko uprawianym w tropikach. Angielskie nazwy zwyczajowe obejmują Jambu air (nazwa indonezyjska i malajska), Champoo (transliteracja nazwy tajlandzkiej), lembu czy lian-woo (od rodzimej nazwy tajwańskiej; chiński: ?Pinyin: liánwù; Pe?h-?e-j?: lián-b?), wosk jabłkowy, jabłko miłosne, jabłko java, jabłko królewskie, owoc dzwonka (lub bellfruit), jabłko jamajskie, jabłko wodne, jabłko górskie, jabłko chmurkowe, wosk jambu, jabłko różane. Na Filipinach powszechnie znana jest jako makopa. Owocem jest jadalna jagoda w kształcie dzwonu, o barwach od białej, jasnozielonej lub zielonej do czerwonej, fioletowej lub karmazynowej, do głębokiej purpury lub nawet czarnej, o długości 4,6 cm w dziko rosnących roślinach.