Orzech pekan (Carya illinoinensis)

Pecan (Carya illinoinensis) są owocem rodzaju drzewa hikorowego, pochodzącego z Ameryki Północnej i Meksyku. Pekany były jedną z ostatnio udomowionych głównych upraw. Chociaż dzikie pekany były dobrze znane wśród rodzimych i kolonialnych Amerykanów jako przysmak, komercyjna uprawa pekanów w Stanach Zjednoczonych rozpoczęła się dopiero w latach osiemdziesiątych XIX wieku. Obecnie Stany Zjednoczone produkują od 80% do 95% światowych pekanów, z roczną produkcją 150-200 tys. ton. W 100 g, pekany dostarczają 691 kalorii i ponad 100% Dziennej Wartości (DV) dla całego tłuszczu. Pekany są bogatym źródłem błonnika pokarmowego (38% DV), manganu (214% DV), magnezu (34% DV), fosforu (40% DV), cynku (48% DV) i tiaminy (57% DV).[20] Pekany są również dobrym źródłem (10-19% DV) białka, żelaza i witamin z grupy B. Ich zawartość tłuszczu składa się głównie z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu oleinowego (57% tłuszczu ogółem) oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych kwasu linolowego (30% tłuszczu ogółem).