Nance (Byrsonima crassifolia)

Nance (zwany również craboo, kraabu, Savanna Serrette i Golden Spoon) to gatunek pochodzący z tropikalnej Ameryki. Ceniony jest za małe, słodkie, żółte owoce, o silnym zapachu. Owoce są spożywane na surowo lub gotowane na deser. W wiejskiej Panamie popularny jest deser przygotowany z dodatkiem cukru i mąki, znany jako pesada de nance. Owoce są również przetwarzane w dulce de nance, słodycze przygotowane z owocami gotowanymi w cukrze i wodzie. W Nikaragui (gdzie owoce nazywane są nanocytami) jest popularnym składnikiem kilku deserów, w tym raspados (mieszany z lodem). Owoce są często używane do przygotowania napojów gazowanych, aromatycznych likierów na bazie mezkalu lub do produkcji oleistego, kwaśnego, sfermentowanego napoju znanego jako chicha, co jest standardowym terminem stosowanym do różnych napojów piwopodobnych z owoców lub kukurydzy. Nance jest używany do destylacji rumopodobnego likieru zwanego crema de nance w Kostaryce. Meksyk produkuje licor de nanche.