Papryka habanero (Capsicum chinense)

Capsicum chinense, to gatunek papryki chili pochodzący z obu Ameryk. Odmiany C. chinense są dobrze znane z wyjątkowego ciepła i niepowtarzalnych smaków. C. chinense pochodzi z Ameryki Środkowej, regionu Jukatanu i wysp karaibskich. Pomimo swojej nazwy, C. chinense lub "Chinese capsicum" jest mylące. Wszystkie gatunki Capsicum pochodzą z Nowego Świata. Nikolaus Joseph von Jacquin (1727-1817), holenderski botanik, błędnie nazwał ten gatunek w 1776 r., ponieważ uważał, że pochodzi on z Chin ze względu na ich rozpowszechnienie w kuchni chińskiej po ich wprowadzeniu przez europejskich odkrywców. C. chinense i jego odmiany są używane od tysiącleci w kuchni w stylu jukatanowskim i karaibskim, aby dodać znaczną ilość ciepła do ich tradycyjnych potraw. Stosowane są głównie w gulaszu i sosach, a także w marynatach do mięs i kurczaków.