Zobacz również

Maślanka

Maślanka odnosi się do wielu napojów mlecznych. Pierwotnie maślanka była płynem pozostałym po wytrąceniu masła ze śmietany. Ten rodzaj maślanki jest znany jako tradycyjna maślanka. Termin maślanka odnosi się również do szeregu fermentowanych napojów mlecznych, powszechnie spotykanych w ciepłym klimacie (np. na Bliskim Wschodzie, w Pakistanie, Indiach i południowych Stanach Zjednoczonych), gdzie szybko kwaśne jest nieschłodzone świeże mleko, jak również w chłodniejszym klimacie, np. w Niemczech, Polsce, Skandynawii i Holandii. Ten sfermentowany produkt mleczny, znany jako maślanka hodowlana, produkowany jest z mleka krowiego i ma charakterystycznie kwaśny smak wywołany przez bakterie kwasu mlekowego. W tym wariancie wykorzystuje się jeden z dwóch gatunków bakterii - Streptocococcus lactis lub Lactobacillus bulgaricus, co powoduje większą tartnessę. Smak maślanki jest spowodowany obecnością kwasu w mleku. Zwiększona kwasowość jest spowodowana przede wszystkim kwasem mlekowym wytwarzanym przez bakterie kwasu mlekowego podczas fermentacji laktozy, głównego cukru w mleku. Ponieważ bakterie produkują kwas mlekowy, pH mleka spada, a kazeina, pierwotne białko mleka, wytrąca się, powodując zwęglenie lub klapsowanie mleka. Proces ten sprawia, że maślanka jest grubsza od zwykłego mleka. Podczas gdy zarówno tradycyjna jak i hodowlana maślanka zawiera kwas mlekowy, tradycyjna maślanka jest mniej lepka, podczas gdy hodowlana maślanka jest bardziej lepka. Maślankę można pić prosto, można ją również używać do gotowania. Chleb sodowy jest chlebem, w którym maślanka reaguje z rosnącym czynnikiem, wodorowęglanem sodu, w celu wytworzenia dwutlenku węgla.