Impuls (łaciński "puls", od starożytnych greckich póltos πόλτος, "kaszka"), czasami nazywany "ziarnistą rośliną strączkową", jest roczną rośliną strączkową dającą od jednego do dwunastu nasion o różnej wielkości, kształcie i kolorze w strąku. Impulsy są używane do produkcji żywności dla ludzi i innych zwierząt. W skład nasion roślin strączkowych wchodzą: fasola sucha jak fasola szparagowa, fasola nerkowa i navy beans; groszek suchy; soczewica i inne.
Podobnie jak wiele roślin strączkowych, rośliny strączkowe odgrywają kluczową rolę w płodozmianie ze względu na ich zdolność do wiązania azotu. Aby zwiększyć świadomość w tej kwestii, Organizacja Narodów Zjednoczonych ogłosiła rok 2016 Międzynarodowym Rokiem Impulsów ONZ.
Słowa "fasola", "soczewica" i "puls" mogą odnosić się tylko do nasion lub do całej rośliny.
Zostaw komentarz