Cowpea (Vigna unguiculata)

Kowboj (Vigna unguiculata) jest jednym z kilku gatunków szeroko uprawianego rodzaju Vigna. Rozpoznane są cztery podgatunki, z których trzy są uprawiane: Vigna unguiculata subsp. dekindtiana, dziki krewny uprawianych podgatunków Vigna unguiculata subsp. cylindrica, uprawiana, catjang Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis, uprawiana, yardlong beans Vigna unguiculata subsp. unguiculata, uprawiany, groch siewny o czarnych oczach Groch siewny Cowpeas jest jedną z najważniejszych roślin strączkowych w półsurowatych tropikalnych regionach Azji, Afryki, południowej Europy oraz Ameryki Środkowej i Południowej. Jest to uprawa odporna na suszę i ciepłą pogodę, krowie groszek jest dobrze przystosowany do bardziej suchych regionów tropików, gdzie inne rośliny strączkowe nie sprawdzają się dobrze. Posiada również użyteczną zdolność wiązania azotu atmosferycznego poprzez swoje guzki korzeniowe i dobrze rośnie na ubogich glebach z ponad 85% piasku i z mniej niż 0,2% materią organiczną i niską zawartością fosforu. Ponadto jest on odporny na odcienie, więc jest kompatybilny jako międzyplon z kukurydzą, proso, sorgo, trzciną cukrową i bawełną. To sprawia, że cowpeas jest ważnym składnikiem tradycyjnych systemów upraw międzyplonowych, szczególnie w złożonych i eleganckich systemach uprawy na własne potrzeby suchych sawann w Afryce Subsaharyjskiej. W tych systemach łodyga (suszone łodygi) grochu krowiego jest cennym produktem ubocznym, wykorzystywanym jako pasza dla zwierząt. Badania w Ghanie wykazały, że selekcja wczesnych pokoleń krowich upraw w celu zwiększenia plonów nie jest skuteczną strategią. Francis Padi z Savannah Agricultural Research Institute w Tamale, Ghana, pisząc w Crop Science, sugeruje, że inne metody, takie jak hodowla luzem, są bardziej skuteczne w rozwijaniu wysokoplennych odmian. Kowbojowate są popularnym artykułem spożywczym w południowych Stanach Zjednoczonych, gdzie często nazywane są groszkiem czarno-okim lub groszkiem polnym. Dwie podkategorie groszku polnego to groszek tłumny, tak zwany "crowder groszek", ponieważ są one zatłoczone razem w strąkach, co powoduje, że ich końce mają kałamarnicowe i groszek kremowy. W Indiach, w Orija, nazywa się jhudunga, w Bengalii, nazywa się barboti kolai, w Kannada, nazywa się Alasande, w Telugu, nazywa się Alasandalu, Bobbarlu. W Hindi nazywa się ją lobhia lub bura (gdy jest używana jako fasola szparagowa). W Gujarati są one nazywane cholą lub chowlą. W Marathi, są one nazywane chawali lub chavali. Według bazy danych żywności USDA, liście krowiego gatunku mają najwyższy procent kalorii z białka wśród wegetariańskich produktów spożywczych.