Substytut mleka

Substytutem mleka jest płyn, który zastępuje mleko w diecie lub przepisie. Pokrywa się to z, ale różni się od grupy płynów mlekopodobnych zwanych "mlekiem" ze względu na ich podobieństwo do płynu wytwarzanego przez gruczoły sutkowe. Nietolerancja laktozy lub alergia na mleko może skłonić do stosowania substytutów mleka; są one również powszechnie spożywane przez wegan. Niektóre substytuty mleka są sprzedawane konsumentom jako zdrowsze niż mleko krowie, ponieważ zawierają mniej tłuszczu nasyconego i nie zawierają cholesterolu. W przypadku braku substytutów mleka w witaminach lub minerałach obecnych w mleku (takich jak witamina B12 lub wapń), są one czasami wzbogacane. Dwie najczęściej spotykane kategorie substytutów mleka to mleko ziarniste i mleko roślinne. Najczęściej stosowanym mlekiem ziarnistym jest mleko ryżowe, natomiast najczęściej stosowanym mlekiem roślinnym jest mleko sojowe. Inne przykłady to mleko konopne, mleko kokosowe, mleko migdałowe i mleko orzechowe. Dostępne są również substytuty mleka bezglutenowego.