Endywia (Cichorium endivia)

Endywia, Cichorium endivia, jest warzywem liściastym należącym do rodziny stokrotka. Endive może być gotowane lub używane na surowo w sałatkach. Endive jest bogaty w wiele witamin i minerałów, szczególnie w foliany i witaminy A i K, i jest bogaty w błonnik. Istnieją dwie główne odmiany uprawianej C. endivia endive: (1) Curly endive lub frisée (var crispum). Ten typ ma wąskie, zielone, kręcone liście zewnętrzne. W Stanach Zjednoczonych nazywana jest czasami cykorią i po francusku nazywana jest po francusku cykorią frisée. Dalsze zamieszanie wynika z faktu, że frisée odnosi się również do zieleni lekko więdniętej olejem. (2) Endywia eskarola lub endywia szerokolistna (var latifolia), ma szerokie, jasnozielone liście i jest mniej gorzka niż inne odmiany. Odmiany lub nazwy obejmują endywię szerokolistną, endywię bawarską, endywię batawską, grumolo, scarolę i cykorię. Jada się ją jak inne zieleniny, sauteed, siekane na zupy i gulasz lub jako część zielonej sałatki.