Cząber letni (Satureja hortensis)

Cząber letni (Satureja hortensis) jest lepiej znany z gatunków cząberów. Jest to roślina jednoroczna, ale poza tym jest podobna w użyciu i smaku do bylinowego cząberka zimowego. Jest on używany częściej niż cząber zimowy, ponieważ uważa się, że cząber zimowy ma nieco bardziej gorzki smak. Cząber letni jest tradycyjnym, popularnym ziołem w Kanadzie Atlantyckiej, gdzie jest używany w taki sam sposób jak szałwia w innych miejscach. Jest to główny aromat w dressingu dla wielu ptaków, zmieszany z mieloną wieprzowiną i innymi podstawowymi składnikami w celu stworzenia gęstego sosu mięsnego znanego jako "kretończyk", który może być spożywany z indyczkiem, gęsią i kaczką. Używany jest również do produkcji gulaszy, takich jak fricot, oraz w placki mięsne. Jest zwykle dostępny przez cały rok w lokalnych sklepach spożywczych w formie suszonej i jest stosowany w różnych proporcjach, czasami dodawany do przepisów w dużych hojnych łyżkach zbożowych (jak np. w kretońskiej), a czasami bardziej subtelnie (jak w fasoli, dla której cząber ma naturalne pokrewieństwo). Cząber letni jest charakterystycznym składnikiem ziół Prowansji, dość standardową mieszanką suszonych ziół sprzedawaną w większości francuskich sklepów spożywczych. Jest również szeroko stosowany jako przyprawa do grillowanych mięs i grillów, jak również w gulaszu i sosach.