Maitake (Grifola frondosa)

Grifola frondosa to grzyby poliporowe, które rosną w skupiskach u podstawy drzew, szczególnie dębów. Grzyb jest powszechnie znany wśród Anglików jako kura z lasu, głowa barana i głowa owcy. Na amerykańskim rynku suplementów diety, jak również w azjatyckich sklepach spożywczych, grzyb znany jest pod japońską nazwą maitake, co oznacza "grzyb taneczny". We wszystkich wspólnotach włoskoamerykańskich w północno-wschodnich Stanach Zjednoczonych jest powszechnie znany jako grzyb migdałowy. G. frondosa nie należy mylić z Laetiporus sulphureus, innym grzybem jadalnym, który jest powszechnie nazywany kurczakiem z lasu lub "półką siarkową". Grzyb staje się niejadalny jak wszystkie polipory, gdy są starsze, ponieważ jest zbyt trudne do jedzenia. G. frondosa wyrasta z podziemnej struktury bulwiastej zwanej sclerotium, około wielkości ziemniaka. Owocowy korpus, o wielkości nawet 100 cm, jest skupiskiem składającym się z wielu szaro-brązowych kapsułek, często zwiniętych lub w kształcie łyżki, o falistych brzegach i szerokości 2?7 cm. Podkrycie każdej pokrywy ma około jednego do trzech porów na milimetr, przy czym rury rzadko sięgają głębiej niż 3 mm. Mleczno-biała sztyft (łodyga) ma rozgałęzioną strukturę i staje się twardy w miarę dojrzewania grzybów. W Japonii, Maitake może rosnąć do ponad 50 funtów (20 kilogramów), zarabiając na tym gigantycznym grzybie tytuł "Król Grzybów". Maitake jest jednym z głównych grzybów kulinarnych używanych w Japonii, pozostałe to shiitake, shimeji i enoki. Stosowane są w szerokiej gamie potraw, często będąc kluczowym składnikiem nabemono lub gotowane w folii z masłem.