Czym zastąpić jajko?

Dla tych, którzy nie spożywają jaj, alternatywą stosowaną w wypieku są inne środki spulchniające lub materiały wiążące, takie jak zmielone nasiona lnu lub mąka ziemniaczana skrobiowa. Tofu może również pełnić rolę częściowego środka wiążącego, ponieważ dzięki zawartości soi ma wysoką zawartość lecytyny. Można używać zarówno jabłka, jak i strzały i banany. Z kolei ekstrahowana lecytyna sojowa jest często stosowana w żywności opakowanej jako niedrogi substytut lecytyny pochodzącej z jaj. Inne substytuty jaj są wykonane z białego jaja dla tych, którzy martwią się o wysoki poziom cholesterolu i tłuszczu w jajach. Produkty te zawierają zazwyczaj witaminy i minerały, a także emulgatory i zagęszczacze pochodzenia roślinnego, takie jak guma ksantanowa lub guma guar. Umożliwiają one produktowi zachowanie wartości odżywczych i kilku właściwości kulinarnych prawdziwych jaj, co umożliwia spożywanie żywności, takiej jak sos Hollandaise, krem, majonez i większość wypieków z tymi substytutami.