Zobacz również

Orientalny smak Azji - kuchnia azjatycja

Większość osób kojarzy kuchnię wschodnią z daniami kuchni tajskiej, japońskiej i chińskiej. Coraz popularniejsze są restauracje serwujące azjatyckie przysmaki, które są częstym źródłem przepisów kuchni azjatyckiej. Są one zdrowe i smaczne, a do tego mogą być szybko przygotowane przez każdego.

Kuchnia chińska

Wywodzi się z Chin, ale jest również szeroko praktykowana w innych miejscach. Kuchnia chińska znana jest z wykorzystania wielu warzyw. Jest również znany z używania sosu sojowego, tofu i octu ryżowego, sosów ostrygowych, sosu hoi sin, pieprzu sichuan i octu ryżowego. Jedzenie w Chinach jest tradycyjnie spożywane za pomocą pałeczek. Zupy są zwykle spożywane za pomocą łyżki. Każdy posiłek powinien uwzględniać maniery stołowe. Umiejętność łączenia pięciu smaków jest podstawą kuchni. Zasadą tą rządzi się między innymi dieta pięciu przemian.

Region, w którym serwuje się dania kuchni chińskiej jest różny.

  • - Znana jest z pszennych bułeczek na parze, klusek oraz kuchni pekińskiej. Ryż jest rzadkim składnikiem w kuchni chińskiej.
  • - Wschodnia część kuchni chińskiej (zwana też szanghajską), znana jest ze słodkiego smaku i dodatku brązowego cukru w daniach mięsnych. Obfituje w owoce morza i ryby.
  • - Kuchnia syczuańska (zachodnich Chin) opiera się na daniach mięsnych (głównie wołowinie), o charakterystycznym gorącym, ostrym smaku. Bardzo popularne są również potrawy wędzone.
  • - W przeciwieństwie do tego, kuchnia południowych Chin, która wywodzi się z Hongkongu (kantońska), znana jest z popularnych dań z woka, w których występuje dużo drobno posiekanych warzyw i ryżu.

Te cztery rodzaje kuchni chińskiej są bazą (podstawą) dla wszystkich innych odmian, które są praktykowane w różnych częściach Chin. Kulinarna podróż po Azji z Lidlem - sprawdź na https://tydzienazjatycki.pl/a/vzuq,kulinarna-podroz-po-azji-z-lidlem

Kuchnia japońska

Przeciętny Japończyk spożywa trzy posiłki dziennie. W skład tych posiłków wchodzi zestaw zwany ichiju-sansai, który obejmuje ryż i trzy przekąski. W skład tego zestawu wchodzi pięć pozycji: miska z ryżem, miska z zupą oraz trzy dodatkowe dania, które można wybrać z innej grupy. Curry, misa (pasta ze sfermentowanych ziaren soi) i sos sojowy to jedne z najczęstszych składników kuchni japońskiej. Kuchnia japońska nie jest jak kuchnia chińska. Każde danie powinno być smakowane oddzielnie. Po zjedzeniu jednego dania należy spożyć marynowany imbir, który oczyści podniebienie i pozwoli w pełni docenić smaki kolejnych potraw.

Japonia znana jest z obfitości surowych ryb. Sushi to popularne japońskie danie wykonane z ryżu, nori (wodorostów) i różnych ryb. Bardzo popularne jest również jedzenie zup, które kiedyś były gotowane na stołach w specjalnych patelniach opalanych węglem drzewnym.

Japończycy, podobnie jak Chińczycy, jedzą pałeczkami. Miskę pełną zupy stawiają po prawej stronie, a miskę pełną ryżu po lewej.

Kuchnia azjatycka

Kuchnia tajska

Egzotyczna kuchnia tajska jest jedną z najbardziej popularnych na świecie. Większość osób odwiedzających te rejony uwielbia jej oryginalny, orientalny smak. Przez lata była pod wpływem kuchni indyjskiej i chińskiej, które wpłynęły na jej kreacje zmieniając tradycyjne potrawy. Powszechne stosowanie curry jest znakiem rozpoznawczym kuchni tajskiej. Nadaje ono potrawom niepowtarzalny smak. Kuchnia tajska ma wiele innych składników, w tym złotą przyprawę i mleko kokosowe, trawę cytrynową lub imbir, limonkę i owoce morza.

Kuchnia tajska znana jest z bogatych w smak, aromatycznych potraw, które nie są ograniczone żadnymi zasadami. To kucharz zdecyduje, jakie danie jest najlepsze i jak je przygotować. Tarte pasty są używane w wielu potrawach. Kuchnia tajska znana jest ze swoich niepowtarzalnych i ostrych smaków. Zawiera też dużo przypraw i krewetki pod każdą postacią (popularna jest zupa krewetkowa).

Jedną z najbardziej unikalnych kuchni na świecie jest kuchnia wschodnia. Stanowi ona połączenie wielu różnych, świeżych i ostrych smaków. Jest niepowtarzalna i oferuje szeroką gamę smaków. W danym regionie Azji znajdziemy różne potrawy, które zaspokoją apetyt i pobudzą zmysły.