Nasiona lnu (Linum usitatissimum)

Len (znany również jako len zwyczajny lub siemię lniane) jest członkiem rodzaju Linum w rodzinie Linaceae. Jest to roślina spożywcza i włóknista uprawiana w chłodniejszych regionach świata. Włókna lniane pobierane są z łodygi rośliny i są dwa do trzech razy silniejsze od włókien bawełny. Również włókna lniane są naturalnie gładkie i proste. Europa i Ameryka Północna zależały od lnu w produkcji tkanin aż do XIX wieku, kiedy to bawełna wyprzedziła len jako najbardziej rozpowszechnioną roślinę używaną do produkcji papieru lnianego. Len uprawiany jest na kanadyjskich Praires na olej lniany, który jest stosowany jako olej do suszenia w farbach i lakierach oraz w produktach takich jak linoleum i farby drukarskie. Pochodzi z regionu rozciągającego się od wschodniego wybrzeża Morza Śródziemnego do Indii i prawdopodobnie po raz pierwszy został udomowiony na Żyznym Półksiężycu. Len był uprawiany ekstensywnie w starożytnej Etiopii i starożytnym Egipcie. Odkrycie w 2009 r. doniesione w prehistorycznej jaskini w Republice Gruzji odkrycie dzikich włókien lnianych barwionych i węzełkowanych pokazuje, że roślina ta była już używana przez ludzi w zaskakująco wczesnej dacie 30.000 p.n.e. Nowozelandzki len nie jest związany z lnem, ale został nazwany imieniem lnu, ponieważ obie rośliny są wykorzystywane do produkcji włókien.