Jak zdrowiej jeść, by lepiej żyć?

​Zdrowe jedzenie jest kluczem do poprawy Twojego życia i kondycji organizmu. To dzięki niemu jesteś w stanie dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość witamin i minerałów koniecznych do odpowiedniego funkcjonowania. Oto kilka ważnych wskazówek, które pomogą Ci zadbać o swoją dietę.

Unikaj białego - cukier szkodzi zdrowiu 

Jednym z podstawowych punktów w Twojej nowej, zbilansowanej diecie powinno być odstawienie cukru. O wiele lepsze - a tak samo smaczne -  może być korzystanie z jego zdrowszych zamienników. 

W ofercie sklepu Krukam możesz znaleźć ich wiele. Zaczynając od cukru daktylowego lub kokosowego, przez erytrol, ksylitol aż do syropów z daktyli, agawy lub klonu. Zmiana cukru w Twojej diecie na naturalne zamienniki uniemożliwi pojawienie się przykrych konsekwencji płynących z wykorzystywania białego "zabójcy" w Twojej diecie. 

Jak szkodzi nam cukier?

Spożycie cukru powoduje szok dla trzustki i wątroby, a w efekcie prowadzi do zakwaszenia organizmu. Dość szybko rozprzestrzenia się w żyłach, dzięki czemu dodaje nam energii. Jest to jednak złudne wrażenie. W rzeczywistości zapewnia nam puste kalorie, które szybko spalamy i w rezultacie tracimy pozorną energię.

Zamienniki cukru - co wybrać?

Każdy z zamienników cukru ma inne właściwości i przeznaczenie. Oto kilka z nich:

  1. Syrop z agawy - smakuje podobnie do miodu, ale nieco słabiej. Jest częstym zamiennikiem miodu, między innymi w przepisach kuchni wegańskiej. Nadaje się do zimnych napoi, jako że łatwo rozpuszcza się w wodzie - również zimnej. 
  2. Erytrytol - słodzik równie słodki co cukier, ale bardziej zdrowy. Nie posiada dużej wartości energetycznej i nie podnosi poziomu glukozy we krwi, dlatego jest odpowiedni dla cukrzyków.
  3. Cukier kokosowy - słodzik pochodzący z soku z pąków palmy kokosowej. Ma on niższy indeks glikemiczny niż cukier, dzięki czemu nie podwyższa poziomu glukozy we krwi. Ponadto, co może ucieszyć amatorów kokosa, posiada specyficzny kokosowy smak i zapach. 

Zdrowe nie znaczy niesmaczne

By zadbać o zdrowie, sięgaj po produkty, które nie zawierają cukru. W ten sposób będziesz w stanie dalej cieszyć się ulubioną przekąską, taką jak budyń, bez obawy, że będzie ona niezdrowa. 

Podobnie jest z dżemami, które zwykle są przesłodzone. Ilekroć miałaś/eś w rękach produkt do robienia konfitur, zapewne widziałaś/eś na opakowaniu "Na 1 kg owoców, 1 kg cukru". To zdecydowanie zbyt dużo. Słodząc dżem taką ilością cukru, niszczymy prawdziwy smak owoców. 

Zupełnie inaczej przedstawiają się dżemy z KruKam. Firma dba o ekspozycję naturalnego smaku owoców, nie przesładzając. W składzie nie znajdziemy cukru - jedynie jego naturalny zamiennik - erytrytol. 

Postaw na naturalność!

Lubisz suszone owoce, ale nie chcesz tracić obecnych w nich witamin? Rozwiązaniem może być sięgnięcie po liofilizowane owoce. Na czym polega liofilizacja? Najprościej mówiąc jest to proces suszenie owoców bez użycia barwników i konserwantów, przy zachowaniu odpowiedniej dawki witamin. Jest to suszenie przez zamrażanie, po którym z owoców odsysa się wodę. Dzięki temu wydłuża się ich data przydatności do spożycia, a owoce pozostają bogate w witaminy i składniki odżywcze. 

Atrakcyjne ceny

Firma KruKam, poza zdrową żywnością, oferuje również atrakcyjne ceny. Produkty, które mają tzw. "krótką datę", są sprzedawane za 50% ceny.

Artykuł partnera