Jabłko cukrowe (Annona squamosa)

Cukier jabłko jest owocem Annona squamosa, najpowszechniej uprawianego gatunku Annona, pochodzącego z tropikalnych Ameryk i Indii Zachodnich. Owoce są okrągłe do stożkowatego, o średnicy 5?10 cm (2,0?3,9 cala) i długości 6,10 cm (2,4?3,9 cala), o wadze 100?240 g (3,5?8,5 uncji), z grubą skórką składającą się z segmentów dzianin. Kolor jest typowo bladozielony do niebiesko-zielonego, z głębokim różowym rumieńcem w niektórych odmianach, i zazwyczaj ma kwitnienie. Jest unikalny wśród owoców Annona w podziale na segmenty, a segmenty mają tendencję do oddzielania się, gdy dojrzewają, odsłaniając wnętrze. Miąższ jest aromatyczny i słodki, kremowo-biały do jasnożółtego, przypomina i smakuje jak krem. Nasiona o długości 13?16 mm (0,51?0,63 cala) tworzą pojedyncze segmenty ułożone w jedną warstwę wokół stożkowego rdzenia. Jest miękka, lekko ziarnista i śliska. Twarde, błyszczące nasiona mogą mieć liczbę 20-38 lub większą na owoc i brązową do czarnej sierści, chociaż istnieją odmiany, które są prawie bezpestkowe.