Kokos (Cocos nucifera)

Drzewo kokosowe (Cocos nucifera), jest członkiem rodziny Arecaceae (rodzina palmowa). Jest to jedyny dopuszczony gatunek z rodzaju Cocos. Termin kokos może odnosić się do całej palmy kokosowej, nasion lub owoców, które botanicznie są pestkowe, a nie orzechowe. Pisownia kokosowa jest archaiczną formą słowa. Termin wywodzi się od XVI-wiecznego portugalskiego i hiszpańskiego coco, oznaczającego "głowę" lub "czaszkę", z trzech wcięć na skorupie kokosowej, które przypominają rysy twarzy. Znaleziony na całym obszarze tropikalnym i subtropikalnym, kokos jest znany z dużej wszechstronności, co widać w wielu zastosowaniach jego różnych części. Orzechy kokosowe są częścią codziennej diety wielu ludzi. Orzechy kokosowe różnią się od innych owoców, ponieważ zawierają dużą ilość "wody", a gdy są niedojrzałe, znane są jako delikatne orzechy lub galaretki i mogą być zbierane do spożycia. Kiedy dojrzewają, nadal zawierają trochę wody i mogą być używane jako orzechy lub przetworzone, aby dać olej z jądra, węgiel drzewny z twardej łupiny i kokos z włóknistej łuski. Bielmo jest początkowo w fazie jądrowej, zawieszone w wodzie kokosowej. W miarę rozwoju, warstwy komórkowe bielma osadzają się wzdłuż ścianek orzecha kokosowego, stając się jadalnym "miąższem" kokosowym. Po wysuszeniu miąższ kokosowy nazywany jest koprą. Olej i mleko z niego otrzymane są powszechnie stosowane w gotowaniu i smażeniu; olej kokosowy jest również szeroko stosowany w mydłach i kosmetykach. Czysta, płynna woda kokosowa w środku jest pitna. Łuski i liście mogą być wykorzystywane jako materiał do produkcji różnorodnych produktów do wyposażenia i dekoracji. Ma również znaczenie kulturowe i religijne w wielu społeczeństwach, które z niego korzystają.