Tinda (Citrullus lanatus var. fistulosus)

Tinda i liczba mnoga zwana tinday, zwana również indyjskim gourdem okrągłym lub jabłkowym lub indyjskim Baby Pumpkin, jest kukułką o kształcie kwadratu uprawianą dla niedojrzałych owoców, warzywem szczególnie popularnym w Azji Południowej. Jest to jedyny członek rodzaju Praecitrullus. "Tinda" nazywana jest również "tindsi" w języku rajasthan. W Marathi nazywa się ją Dhemase. W języku Sindhi, nazywa się Meha. Roślina jest, jak w przypadku wszystkich dyniowatych, płodna winorośl i jest uprawiana corocznie. Owoce są w przybliżeniu kuliste, o średnicy 5,8 cm. Nasiona mogą być również prażone i spożywane. Tinda to znany przydomek wśród pundżabskich rodzin w Indiach. Ten unikalny squash-jak gourd pochodzi z Indii, bardzo popularny w kuchni indyjskiej i pakistańskiej z curry i wielu potraw dla smakoszy. Owoce zielone, wielkości jabłka są płaskie, okrągłe i ważą 50-60 gramów. Rośliny są żywotne, wydajne i zaczynają rodzić owoce w 70 dni po posadzeniu. Można pomylić z Tendli lub Kundru ze względu na podobną nazwę brzmienia z różnych języków i regionów. Tinda w Pendżabi lub większość północnych języków indyjskich to "Indian Baby Pumpkin".