Ciasto

Ciasto jest formą chleba lub żywności podobnej do chleba. W nowoczesnych formach jest to typowo słodki deser pieczony. W najstarszych formach ciasta były zwykle smażonymi chlebami lub sernikami i zwykle miały kształt krążka. Ustalenie, czy dana żywność powinna być klasyfikowana jako chleb, ciasto lub ciasto może być trudne. Nowoczesne ciasta, zwłaszcza ciasta warstwowe, zawierają zazwyczaj kombinację mąki, cukru, jaj i masła lub oleju, przy czym niektóre odmiany wymagają również płynów i środków zakwaszających. Często dodaje się składniki smakowe, takie jak przeciery owocowe, orzechy, suszone lub kandyzowane owoce lub ekstrakty, i możliwe są liczne substytuty składników podstawowych. Ciasta często nadziewane są konfiturami owocowymi lub sosami deserowymi, lukrowane kremem maślanym lub innymi lodami, dekorowane marcepanem, lamówkami lub kandyzowanymi owocami. Ciasto jest często deserem wybieranym na posiłki przy uroczystych okazjach, szczególnie przy ślubach, rocznicach i urodzinach. Istnieją niezliczone przepisy na ciasta, niektóre są chlebopodobne, niektóre bogate i wyszukane, a wiele z nich ma wieki. Ciasto nie jest już skomplikowaną procedurą; podczas gdy w pewnym momencie do wypieku ciasta (szczególnie ubijanie pianek jajecznych), sprzęt do pieczenia i wskazówki zostały uproszczone tak, że nawet najbardziej amatorski kucharz może upiec ciasto.