Liofilizowany sok z ekologicznego kiszonego buraka

Czerwone buraczki mają bardzo wielu amatorów; to warzywo, które jest bardzo smaczne i z którego można przygotować bardzo wiele różnych potraw. Buraki mają poza tym mnóstwo właściwości zdrowotnych. Warto byłoby jeść je na surowo, ale w tej postaci są mało smaczne. Można jednak przygotować lub kupić gotowy sok z buraków. Zobaczmy, dlaczego warto pić sok z buraków.

Składniki, które zawierają czerwone buraki

W czerwonych burakach znajdziemy prawdziwą skarbnicę witamin i składników mineralnych. Zawierają one mnóstwo witamin z grupy B; szczególnie dużo jest w nich kwasu foliowego (witamina B9), którego suplementacja zalecana jest szczególnie kobietom w ciąży. Kwas foliowy jest niezbędny do prawdziwego rozwoju płodu. Witamina B9 pomaga także w usunięciu z naczyń krwionośnych homocysteiny. Zbyt wysoki poziom tej substancji zwiększa ryzyko zachorowania na choroby serca. W soku z kiszonych czy świeżych buraków znajdziemy także witaminę A, C, A i K. Napój ten jest również doskonałym źródłem soli mineralnych. Z uwagi na dużą zawartość żelaza sok z buraków zmniejsza ryzyko zachorowania na anemię, wzmaga także proces jej leczenia. Zauważono, że składniki zawarte w soku z czerwonych buraków wspierają leczenie białaczki. Wspólnym mianem białaczki określane są nowotwory złośliwe układu krwionośnego. Napój ten zawiera także sole wapnia, potasu, magnezu, cynku, boru, miedzi, rubidu, fosforu, chloru, manganu. Dostarcza także cennych kwasów organicznych. Najważniejsze z nich to kwas szczawianowy, cytrynowy oraz kwas winny. Sok z liofilizowanego buraka jest także źródłem betaniny, błonnika, karetonoidów, glikozydów i polifenoli.

Jakie są wskazania?

Bogaty skład soku sprawia, że jest on szczególnie polecany osobom, które chcą zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego. Picie soku zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, zawału i udaru. Jest polecany także osobom, które cierpią na anemię. Regularne picie soku opóźnia procesy starzenia się organizmu. Z uwagi na właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne, warto go pić również w trakcie wirusowych i bakteryjnych infekcji. Picie soku z kiszonego buraka zaleca się także osobom, które aktywnie uprawiają sport czy wykonują ciężkie prace fizyczne. Czerwone buraki zawierają azotany, które podczas procesów metabolicznych ulegają przekształceniu w tlenek azotu. Jest to związek, który poprawia wydolność organizmu i ukrwienie mięśni.

Liofilizowany sok: gdzie kupić?

Suplement diety można kupić w sklepach internetowych (na przykład sklep SwissPharma ). Liofilizowany sok z buraka kiszonego to w pełni naturalny preparat, który nie zawiera żadnych sztucznych dodatków. Buraki, z których został przygotowany liofilizat pochodzą z ekologicznych, certyfikowanych gospodarstw położonych w regionie wolnym od dużych zakładów przemysłowych. W efekcie buraki są wolne nie tylko od pestycydów, ale także metali ciężkich i innych zanieczyszczeń niekorzystnie wpływających na zdrowie. Dzienna, zalecana dawka do spożycia to 2 kapsułki. Należy zażyć je przed posiłkiem popijając dużą ilością wody. Przeciwwskazaniem do zażywania preparatu jest nie tylko uczulenie na którykolwiek ze składników, ale także kamica nerkowa i reumatyzm. Kapsułki mogą zażywać diabetycy.