Kapusta włoska (Brassica oleracea var. sabauda)

Kapusta włoska (Brassica oleracea convar. capitata var. sabauda L. ) jest odmianą kapusty, kultywaru gatunku Brassica oleracea. Kapusta włoska jest warzywem zimowym. Odmianą kapusty savoy jest kapusta styczniowa King Cabbage. Kapusta włoska może być stosowana w różnych przepisach. Dobrze paruje z czerwonym winem, jabłkami, przyprawami, chrzanem i mięsem. Może być stosowany do rolad, w gulaszu i zupach, a także na gulaszu i oleju z oliwek. Kapusta, która jest ciężka ze względu na swój rozmiar, z liśćmi, które są nieskazitelnie czyste i mają jasny, świeży wygląd są oznaką pożądanej jakości. W miarę możliwości preferuje się kapustę w całości, ponieważ kapusta wstępnie krojona lub rozdrobniona ma znacznie zmniejszoną zawartość witamin. Sezon szczytowy dla większości kapusty trwa od listopada do kwietnia. Świeża cała kapusta przechowywana jest w lodówce przez okres od jednego do sześciu tygodni w zależności od rodzaju i odmiany. Twarda zielona, biała lub czerwona kapusta będzie najdłużej zachowywać się podczas gdy luźniejsze odmiany Savoy i chińskie muszą być spożywane szybciej. Podczas przechowywania konieczne jest zachowanie nienaruszonych liści zewnętrznych bez mycia, ponieważ wilgoć przyśpiesza rozkład. Kapusta dostarcza błonnika, witamin A, C, K i B6, folianu, potasu, manganu, tiaminy, wapnia, żelaza i magnezu.