Mięta pieprzowa (Mentha X piperita)

Mięta pieprzowa (Mentha × piperita, znana również jako M. balsamea Willd.) jest miętą hybrydową, krzyżówką mięty wodnej i mięty zielonej. Roślina ta, rodzima dla Europy, jest obecnie szeroko rozpowszechniona w uprawach we wszystkich regionach świata. Od czasu do czasu znajduje się w stanie dzikim z gatunkiem rodzicielskim. Świeże lub suszone liście mięty pieprzowej są często używane samodzielnie lub z innymi ziołami w herbatach ziołowych (tisany, napary). Mięta pieprzowa służy do aromatyzowania lodów, słodyczy, gumy do żucia i pasty do zębów, można ją również znaleźć w niektórych szamponach, mydłach i produktach do pielęgnacji skóry. Mentol aktywuje wrażliwe na zimno receptory TRPM8 w skórze i błonie śluzowej i jest podstawowym źródłem uczucia chłodzenia, które następuje po miejscowym zastosowaniu olejku mięty pieprzowej. Mięta pieprzowa ma wysoką zawartość mentolu. Olej zawiera również menton i estry karboksylowe, w szczególności octan mentolu. Suszona mięta pieprzowa zawiera zazwyczaj 0,3-0,4% olejku lotnego zawierającego mentol (7-48%), menton (20-46%), octan mentolu (3-10%), mentofuran (1-17%) i 1,8-kineol (3-6%). Olej z mięty pieprzowej zawiera również niewielkie ilości wielu dodatkowych związków, w tym limonenu, pulegonu, kariofilenu i pinenu. Mięta pieprzowa zawiera również terpenoidy i flawonoidy