Curry w proszku

Curry w proszku jest mieszanką przypraw o bardzo zróżnicowanej kompozycji opartej na kuchni południowoazjatyckiej. Curry w proszku i współczesne angielskie użycie słowa curry są zachodnimi wynalazkami i nie odzwierciedlają żadnych specyficznych indyjskich potraw, choć podobna mieszanka przypraw używana w północnych Indiach nazywa się garam masala. Curry w proszku jest rzeczywiście bliżej Tamilskiego proszku sambar, a słowo curry jest powszechnie uważa się za korupcję Tamilskiego słowa kari, co oznacza coś takiego jak sos, gotowane warzywa lub mięso. W zachodnim świecie mieszanki curry w proszku mają dość ustandaryzowany smak, choć w kuchni indyjskiej używa się wielu różnych mieszanek przypraw. Proszek curry był popularyzowany w XIX i XX wieku poprzez masowy eksport przyprawy do zachodniego stołu, w całej Europie oraz Ameryce Północnej i Południowej, a także poprzez jej zastosowanie w armii brytyjskiej. Proszek curry nie został ustandaryzowany, ponieważ wiele oryginalnych mieszanek proszku curry było nadal dostępnych na całym świecie. Pod koniec lat 60. i na początku lat 70. nastąpił wzrost konsumpcji żywności w Indiach na zachodzie i na świecie. Doprowadziło to do wzrostu liczby indyjskich restauracji na całym świecie. Tradycja przechowywania specjalnych mieszanek curry w proszku stała się po prostu nieopłacalna, a curry w proszku staje się coraz bardziej znormalizowana poza Indiami. Indyjscy kucharze często mają bardziej czytelny dostęp do różnych świeżych przypraw niż ich zagraniczni koledzy. Niektórzy kucharze curry będą mieli własne specyficzne mieszanki dla różnych przepisów. Często są one przekazywane z rodzica na dziecko.