Żywność wegetariańska

Kuchnia wegetariańska odnosi się do żywności, która spełnia standardy wegetariańskie, nie obejmując mięsa i produktów z tkanek zwierzęcych. W przypadku wegetarianizmu lacto-ovo (najbardziej rozpowszechniony typ wegetarianizmu w świecie zachodnim) dozwolone są jaja i produkty mleczne, takie jak mleko i ser. W przypadku wegetarianizmu lacto dozwolone są najwcześniejsze znane rodzaje wegetarianizmu, produkty mleczne, takie jak mleko i ser. Najsurowsze formy wegetarianizmu to weganizm i fruktaryzm, które wykluczają wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym produkty mleczne, jak również miód, a nawet niektóre rafinowane cukry, jeśli są filtrowane i wybielane z węglem kostnym. Żywność wegetariańską można podzielić na kilka różnych typów: Tradycyjne produkty spożywcze, które zawsze były wegetariańskie Produkty sojowe, w tym tofu i tempeh, które są powszechnym źródłem białka Teksturowane białko roślinne (TVP), wykonane z odtłuszczonej mąki sojowej, często zawarte w mączce sojowej, często zawarte w recepturach chili i burgera zamiast mielonego mięsa Analogi mięsne, które naśladują smak, konsystencję i wygląd mięsa, a także są często stosowane w recepturach, które zawierały mięso tradycyjnie. Weganie mogą również stosować analogi dla jaj i przetworów mlecznych