Orzech laskowy (Corylus)

Orzech laskowy to orzech laskowy, znany również jako orzech kolbowy lub filbert, w zależności od gatunku. Kolba jest z grubsza sferyczna do owalnej, o długości około 15-25 mm i średnicy 10-15 mm, z zewnętrzną włóknistą łuską otaczającą gładką skorupę. Filbert jest bardziej wydłużony, jest około dwa razy dłuższy od okrągłego. Orzech wypada z łuski, gdy dojrzeje, około siedmiu do ośmiu miesięcy po zapyleniu. Jądro nasion jest jadalne i używane na surowo lub prażone, lub zmielone na pastę. Orzechy laskowe są również wykorzystywane jako pasza dla zwierząt gospodarskich, podobnie jak kasztany i żołędzie. Nasiona mają cienką, ciemnobrązową skórkę, która czasami jest usuwana przed gotowaniem. Orzechy laskowe są produkowane w ilościach handlowych w Turcji, Włoszech, Grecji, Gruzji, w południowej części hiszpańskiego regionu Katalonii, w hrabstwie Kent w Wielkiej Brytanii oraz w amerykańskich stanach Oregon i Waszyngton. Turcja jest największym producentem orzechów laskowych na świecie z około 75% światowej produkcji. Orzechy laskowe są wykorzystywane w cukiernictwie do produkcji praliny, a także w połączeniu z czekoladą do trufli czekoladowych oraz produktów takich jak Nutella i likier Frangelico. Olej orzechowy, tłoczony z orzechów laskowych, jest silnie aromatyzowany i stosowany jako olej do gotowania. Orzechy laskowe są bogate w białko i nienasycone tłuszcze. Ponadto zawierają znaczne ilości tiaminy i witaminy B6, a także mniejsze ilości innych witamin z grupy B.