Meksykańska wiśnia gruntowa (Physalis philadelphica var. immaculata)

Tomatillo (Physalis philadelphica) jest rośliną z rodziny nightshade, spokrewnioną z agrestem cypryjskim, noszącą małe, kuliste i zielone lub zielono-purpurowe owoce o tej samej nazwie. Tomatillos pochodzi z Meksyku[1] i jest podstawą kuchni tego kraju. Pomidory są uprawiane jako jednoroczne na półkuli zachodniej. Pomidory są zazwyczaj spożywane smażone, gotowane lub parzone. Owoc pomidora otoczony jest niejadalną, papierową łupiną utworzoną z kielicha. W miarę dojrzewania owoce wypełniają łuskę i mogą ją rozbić przed zbiorem. Łuska zmienia kolor na brązowy, a owoce mogą być w kilku kolorach, gdy dojrzewają, w tym żółty, czerwony, zielony, a nawet purpurowy. Tomatillos są kluczowym składnikiem świeżych i gotowanych meksykańskich i środkowoamerykańskich zielonych sosów. Kryteriami jakości są świeżość i zieloność łuski. Owoce powinny być jędrne i jasnozielone, ponieważ zielony kolor i smak cierpki są głównym kulinarnym wkładem owoców. Odmiany purpurowe i czerwono-dojrzewające często mają niewielką słodycz, w przeciwieństwie do odmian zielono- i żółto dojrzewających, dlatego też są nieco bardziej odpowiednie do zastosowań owocopodobnych, takich jak dżemy i przetwory. Podobnie jak ich bliscy krewni, agrest, pomidory mają wysoką zawartość pektyn. Inną cechą charakterystyczną jest to, że mają one zazwyczaj różny stopień kleistej powłoki sappy, głównie gdy są używane na zielonej stronie łupiny.