Granat (Punica granatum)

Granatowiec, naukowa nazwa Punica granatum, jest owocującym krzewem liściastym lub małym drzewem o wysokości 5-8 metrów. Granat granatowy, występujący na obszarze od wschodniego basenu Morza Śródziemnego do Indii, uprawiany jest od tysiącleci, w tym obecnie na całym obszarze Morza Śródziemnego, Bliskiego Wschodu i Kaukazu, północnej Afryki i Afryki tropikalnej, subkontynentu indyjskiego i bardziej suchych części Azji Południowo-Wschodniej. Granat wprowadzony do Ameryki Łacińskiej i Kalifornii przez hiszpańskich osadników w 1769 roku, granat jest również uprawiany w częściach Kalifornii i Arizony. Na półkuli północnej owoce są zazwyczaj w sezonie od września do lutego. Na półkuli południowej granat jest w sezonie od marca do maja. O granacie wspomniano w wielu starożytnych tekstach, zwłaszcza w tekstach babilońskich, Księdze Wyjścia, Homerycznych Hymnach i Koranie. W ostatnich latach stał się bardziej powszechny na rynkach komercyjnych Ameryki Północnej i półkuli zachodniej. Granaty wykorzystywane są w gotowaniu, pieczeniu, pieczeniu, sokach, koktajlach i napojach alkoholowych, takich jak martinis i wino.