Kapusta pekińska (Brassica rapa var. pekinensis)

Kapusta pekińska (Brassica rapa subsp. pekinensis), znana również jako kapusta selera, jest rodzajem kapusty chińskiej pochodzącej z regionu Pekinu w Chinach i jest szeroko stosowana w kuchni Azji Wschodniej. W wielu miejscach na świecie jest to warzywo określane mianem "kapusty chińskiej". Kapusta Nappa jest jaśniejsza w kolorze niż inne kapusty choy, takie jak bok choy, która jest również czasami nazywana kapustą chińską. W Wielkiej Brytanii warzywo to znane jest jako "Chinese Leaf", w Nowej Zelandii jako "Wong Bok" lub "Won bok", zaś w Australii i na Filipinach jako "wombok". W kuchni koreańskiej jest głównym składnikiem baechu kimchi, najczęstszego rodzaju kimchi, ale jest również spożywane na surowo jako opakowanie wieprzowe lub ostrygi, zanurzane w gochujang. Zewnętrzne, twardsze liście używane są w zupach. Smak został opisany przez niektórych jako delikatny w porównaniu z kapustą bok choy lub kapustą i może być stosowany w mieszaniu frytek z innymi składnikami, takimi jak tofu, grzyb lub cukinia. Jest to również bardzo popularny składnik, który jest spożywany z gorącym garnkiem.