Zobacz również

Lasagna

Lasagne to szeroki, płaski makaron o płaskim kształcie i prawdopodobnie jeden z najstarszych rodzajów makaronów. Słowo to odnosi się również do dania wykonanego z kilku warstw arkuszy lasagne na przemian z sosami i różnymi innymi składnikami. Lasagne powstało we Włoszech, tradycyjnie przypisywane miastu Bolonia (Emilia-Romagna), gdzie powstał i został opublikowany pierwszy nowoczesny przepis, który stał się tradycyjną potrawą. Tradycyjny lasagne jest wytwarzany poprzez przeplatanie warstw makaronu z warstwami sosu, z ragù, bechamel i Parmigiano-Reggiano. W innych regionach Włoch i poza nimi często spotykamy lasagne z serem ricotta lub mozzarella, sosem pomidorowym, różnymi rodzajami mięs (np. mielona wołowina, wieprzowina lub kurczak), różnymi warzywami (np. szpinak, cukinia, grzyby) i typowo przyprawiane winem, czosnkiem, cebulą i oregano. We wszystkich przypadkach lasagne są pieczone w piekarniku.