Amerykański shad, Alosa sapidissima, to gatunek ryb anadromicznych występujących na Florydzie Północnej od południowego Labradoru do północnej. Amerykańskie shady są w rodzinie Clupeidae rzędu Clupeidae Clupeiformes. Nie są one ściśle związane z innymi północnoamerykańskimi shadami. Wydaje się raczej, że tworzy linię, która odbiegała od wspólnego przodka europejskich taksonów, zanim ten zróżnicowany cień dla dorosłych waży od 3 funtów do 8 funtów i mają delikatny smak po ugotowaniu. Uważany jest za wystarczająco aromatyczny, aby nie wymagał sosów, ziół czy przypraw. Może być gotowany, filetowany i smażony na maśle lub pieczony. Tradycyjnie na talerzu posypuje się małym octem. We wschodnich Stanach Zjednoczonych, roe shad (samice) są cenione, ponieważ jaja są uważane za przysmak.
Operatorem serwisu jest
Fusion Marketing Sp. z o.o.
Kontakt do redakcji
zamowienia@fusionpress.eu
+48 794 502 662
© Copyright ZiołaOwoceWarzywa.pl | Wszelkie Prawa Zastrzeżone.
Zostaw komentarz