Tarragon (Artemisia dracunculus)

Tarragon (Artemisia dracunculus) jest gatunkiem wieloletnich ziół z rodziny Asteraceae. Jeden z podgatunków, Artemisia dracunculus var. sativa, jest uprawiany do wykorzystania liści jako aromatyczne zioło kulinarne. W niektórych innych podgatunkach charakterystyczny zapach jest w dużej mierze nieobecny. Gatunek ten jest polimorficzny. Nieformalne nazwy dla odróżnienia odmian obejmują "francuski estragon" (najlepszy do użytku kulinarnego), "rosyjski estragon" (typowo lepszy od dzikiego estragonu, ale nie tak dobry jak tzw. francuski estragon do użytku kulinarnego), oraz "dziki estragon" (obejmuje różne stany). Tarragon jest jednym z czterech najlepszych ziół francuskiej kuchni i jest szczególnie odpowiedni do potraw z kurczaka, ryb i jaj. Tarragon jest głównym składnikiem smakowym sosu Béarnaise. Świeże, lekko potłuczone gałązki estragonu są namaczane w occie, aby wyprodukować ocet estragonowy. Tarragon jest używany do aromatyzowania popularnego gazowanego napoju bezalkoholowego w krajach Azerbejdżanu, Armenii, Gruzji oraz, co za tym idzie, Rosji, Ukrainy i Kazachstanu. Napój o nazwie Tarhun (Armeńska wymowa: [t???xun] ??????????), jest wykonany z koncentratu słodkiego estragonu i kolorowego jasnozielonego.