Persimmon (Diospyros)

Persimmony są jadalnymi owocami wielu gatunków drzew z rodzaju Diospyros. Diospyros jest w rodzinie Ebenaceae, a niektóre gatunki Diospyros są źródłem większości rodzajów drewna hebanowego, a nie wszystkie gatunki rodzą jadalne owoce. Dojrzałe owoce uprawianych odmian mają kolor od jasnożółto-pomarańczowego do ciemnoczerwonopomarańczowego w zależności od gatunku i odmiany. Podobnie różnią się wielkością od 1,5 do 9 cm (0,5 do 4 cali) średnicy, a kształtem mogą to być odmiany kuliste, w kształcie żołędzia lub dyni. Kielich na ogół pozostaje połączony z owocem po zbiorze, ale po osiągnięciu dojrzałości owoców łatwo go usunąć. Dojrzałe owoce mają wysoką zawartość glukozy. Zawartość białka jest niska, ale ma zrównoważony profil białkowy. Owoce persimonu są wykorzystywane do różnych zastosowań medycznych i chemicznych. Podobnie jak pomidor, persimmony nie są popularnie uważane za jagody, ale pod względem morfologii botanicznej owoce są w rzeczywistości jagodami.