Słodka zatoka (Laurus nobilis)

Laurus nobilis to aromatyczne wiecznie zielone drzewo lub duży krzew o zielonych, błyszczących liściach, pochodzące z regionu Morza Śródziemnego. Jest to jedna z roślin wykorzystywanych do przyprawiania liści laurowych w kuchni. Znany jest jako laurek laurowy, zatoka słodka, drzewo laurowe (zwłaszcza w Wielkiej Brytanii), prawdziwy laur, grecki laur, drzewo laurowe lub po prostu laur. Laurus nobilis zajmuje ważne miejsce w kulturze klasycznej greckiej, rzymskiej i biblijnej. Roślina ta jest źródłem wielu popularnych ziół i jednej przyprawy używanej w różnych przepisach, szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej. Najczęściej do włoskich sosów do makaronów dodaje się aromatyczne liście w całości. Jednak nawet po ugotowaniu całe liście laurowe mogą być na tyle ostre i ścierne, że uszkadzają narządy wewnętrzne, dlatego są one zazwyczaj usuwane z naczyń przed podaniem, chyba że są używane jako zwykła dekoracja. Liście laurowe w całości mają długi okres trwałości około roku, w normalnej temperaturze i wilgotności. Liście laurowe są wykorzystywane prawie wyłącznie jako środki aromatyzujące w fazie przygotowywania potraw;