Orzech japoński (Juglans ailanthifolia)

Juglans ailantifolia (synonimy J. cordiformis i J. sieboldiana i J. mandshurica var. sachalinensis), orzech japoński (jest gatunkiem orzecha włoskiego rodzimego w Japonii i Sachalinie. Jest to drzewo liściaste o wysokości 20 m, rzadko 30 m, średnicy pnia 40-80 cm, z jasnoszarą korą. Liście są pierzaste, 50-90 cm długości, z 11-17 listkami, każdy listek 7-16 cm długości i 3-5 cm szerokości. Cały liść jest puszysty, nieco jaśniejszy, bardziej żółtozielony niż wiele innych liści drzewa. Męskie kwiaty są niepozornymi żółto-zielonymi kotkami produkowanymi wiosną w tym samym czasie, w którym pojawiają się nowe liście. Kwiaty żeńskie mają różowe/czerwone słupki. Owoc jest orzechiem, produkowanym w pęczkach po 4-10 sztuk razem; orzech jest kulisty, o długości 3-5 cm i szeroki, otoczony zieloną łupiną przed dojrzewaniem w połowie jesieni.