3 propozycje szybkich wypieków, które zachwycą wszystkich gości

​Spodziewasz się gości i chcesz ich poczęstować samodzielnie zrobionym deserem? Sprawdź nasze trzy propozycje na pyszne ciasta, których przygotowanie jest proste i nie wymaga wiele czasu. Zapraszamy!

Ciasto z owocami

Lato w pełni, a to oznacza bogactwo owoców. Możesz je wykorzystać do przygotowania wyśmienitego wypieku!

Składniki:

  • 450 g mąki,
  • 200 ml mleka,
  • 250 g cukru,
  • 5 jaj,
  • 125 ml oleju,
  • 500 g świeżych owoców sezonowych,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Jaja i cukier ubij dobrze na puszystą masę. Następnie dodawaj do nich stopniowo: olej, mleko oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie połącz, do uzyskania gładkiej masy. Przełóż ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce. Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez ok. 60 minut. Przed podaniem wypiek dobrze ostudź.

Ciasto z owocami wygląda i smakuje doskonale posypane cukrem pudrem.

Ciasto czekoladowe

Nasza kolejna propozycja to proste i bardzo smaczne ciasto czekoladowe. Szczegółową listę potrzebnych do jego przygotowania składników znajdziesz na tutaj: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-szybkie-ciasto-czekoladowe/. Pamiętaj, że wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.

Przygotowanie jest wyjątkowo łatwe: zacznij od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej. Masło i cukier utrzyj na puszystą masę, dodawaj, po jednym, jajka. W dalszej kolejności wlej olejek waniliowy oraz – cienką strużką – płynną czekoladę. Całość dokładnie połącz w jednolitą masę. Następnie dodawaj do niej stopniowo suche składniki na zmianę z mlekiem. Dobrze wszystko wymieszaj.

Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej papierem formy i piecz przez ok. 40 minut w temperaturze 165 stopni. Gotowy wypiek możesz oblać polewą czekoladową lub udekorować inaczej, według własnych upodobań.

Sernik na zimno

Ten szybki deser nawet nie wymaga pieczenia, a jedynie schłodzenia w lodówce.

Składniki:

  • Spód: 300 g herbatników, 150 g masła.
  • Masa: 1 kg białego mielonego sera, dwie galaretki owocowe, 1 szklanka cukru.
  • Dekoracja: 2 galaretki owocowe, owoce.

Na początku 2 galaretki rozpuść w 0,5 l gorącej wody. Odstaw je do ostygnięcia.

Masło rozpuść, dodaj do drobno pokruszonych herbatników i dokładnie wymieszaj. Powstałą masę przełóż na spód wyłożonej papierem do pieczenia formy, dobrze ugniatając. Ser zmiksuj z dodatkiem cukru oraz lekko stężałej galaretki i wylej na herbatnikowy spód. Całość odstaw do lodówki. Sernik na zimno udekoruj owocami i galaretką rozpuszczoną w 1 l wody. Smacznego!

Artykuł partnera