Inne słodycze

Cukierki, zwane również słodyczami lub lizakami, to słodycze, w których cukier jest głównym składnikiem. Kategoria ta, zwana cukierniami, obejmuje wszelkie słodycze, w tym czekoladę, gumę do żucia i cukierki. Mówi się, że warzywa, owoce lub orzechy, które zostały oszklone i pokryte cukrem, są kandyzowane. Fizycznie cukierek charakteryzuje się użyciem znacznej ilości cukru lub, w przypadku cukierków bezcukrowych, obecnością substytutów cukru. W przeciwieństwie do ciasta lub bochenka chleba, który byłby dzielony między wiele osób, cukierki są zazwyczaj robione w mniejszych kawałkach. Jednak definicja cukierków zależy również od tego, jak ludzie traktują żywność. W przeciwieństwie do słodkich ciastek podawanych na deser na koniec posiłku, cukierki są zwykle spożywane swobodnie, często palcami, jako przekąska między posiłkami. Każda kultura ma swoje własne wyobrażenia na temat tego, co stanowi słodycze, a nie deser. Ten sam pokarm może być słodycze w jednej kulturze, a deser w innej.