Szczypiorek chiński (Allium tuberosum)

Allium tuberosum (powszechnie znane jako szczypiorek czosnkowy, szczypiorek chiński, czosnek orientalny, por chiński, znany również pod chińską nazwą kow choi (również tłumaczoną jako gau choi; chiński: ??; pinyin: Ji?cai; Wade?Giles: Chiu3-ts'ai4; Jyutping: gau2 coi3), czyli japońska nazwa nira, jest warzywem związanym z cebulą. Chińska nazwa gatunku jest różnie dostosowana i tłumaczona jako cuchay, jiucai, kucai, kuchay, lub kutsay w południowo-wschodnich krajach Azji, takich jak Indonezja, Malezja i Filipiny. Czasami nazywana jest również "zieloną trawą nira", gdzie "nira" jest Romanizacja japońskiego słowa "??" co oznacza szczypiorek czosnku. Roślina ma charakterystyczny pokrój wzrostu z liśćmi w kształcie paska[5], w odróżnieniu od cebuli lub czosnku, i proste, białe łodygi kwitnące, które są znacznie wyższe niż liście. Smak jest bardziej jak czosnek niż szczypiorek. Rośnie w powoli rozszerzających się kępach bylin, ale także łatwo kiełkuje z nasion. Na cieplejszych obszarach szczypiorek czosnkowy może pozostać zielony przez cały rok. W zimnym klimacie, powietrzne części szczypiorku czosnkowego obumierają całkowicie na ziemi, a korzenie/kłącza zimą, a następnie wiosną ponownie kiełkują.