Japońska dynia (Cucurbita maxima)

Kabocha, Danhobak lub Fak Thong to azjatycka odmiana zimowej squasha gatunku Cucurbita maxima. Słowo kabocha zaczęło oznaczać ogólny rodzaj zimowego squasha dla wielu anglojęzycznych hodowców i kupujących. W niektórych kulturach jest czczony jako afrodyzjak. Kabocha jest powszechnie nazywana japońską dynią, szczególnie w Australii i Nowej Zelandii. Nazywany jest również kabocha squash w Ameryce Północnej. W Japonii słowo kabocha może odnosić się do tego squasha lub dyni w stylu zachodnim. Odmiany obejmują: Ajihei, Ajihei nr 107, Ajihei nr 331, Ajihei nr 335, Cutie, Ebisu, Emiguri i Miyako. Obecnie wiele kabocha na rynku to kabocha typu Kuri kabocha, która została stworzona na bazie kabochy Seiyo kabocha (motylkowy squash). Jest popularny ze względu na silny, ale słodki smak i wilgotną, puszystą konsystencję, która jest jak kasztany. Występuje na rynku pod takimi markami jak Miyako, Ebisu, Kurokawa, Akazukin.