Ogórek morski (Parastichopus californicus)

Są to zwierzęta morskie o skórzanej skórze i wydłużonym ciele zawierającym pojedynczą, rozgałęzioną gonadę. Ogórki morskie znajdują się na dnie morskim na całym świecie. Liczba gatunków świętojańskich na świecie wynosi około 1250, z czego największa liczba występuje w regionie Azji i Pacyfiku. Wiele z nich jest zbieranych do spożycia przez ludzi, a niektóre gatunki są uprawiane w systemach akwakultury. Zebrany produkt jest różnie nazywany trepangiem, bêche-de-mer lub balatem. Ogórki morskie służą pożytecznym celom w ekosystemie morskim, ponieważ pomagają w recyklingu składników odżywczych, rozkładają detrytus i innych substancji organicznych, po czym bakterie mogą kontynuować proces degradacji. Podobnie jak wszystkie szkielety szkieletów szkieletu morskiego, ogórki morskie mają szkielet tuż pod skórą, zwapniałe struktury, które są zazwyczaj redukowane do izolowanych mikroskopijnych oscyloskopów (lub scleriet) połączonych tkanką łączną. W niektórych gatunkach można je czasami powiększyć do spłaszczonych płyt, tworząc pancerz. W gatunkach pelagicznych, takich jak Pelagothuria natatrix (Order Elasipodida, rodzina Pelagothuriidae), brak szkieletu i pierścienia wapiennego. Ogórki morskie są nazwane ze względu na ich podobieństwo do ogórka warzywnego, ale nie są związane z Cucumis sativus winorośli.

Sprawdź także : Pepino - hiszpański ogórek >>