Guava (Psidium guajava)

Guawa (guawa pojedyncza) to rośliny z rodziny Myrtle (Myrtaceae) z rodzaju Psidium, która zawiera około 100 gatunków krzewów tropikalnych i małych drzew. Pochodzą z Meksyku, Ameryki Środkowej i północnej Ameryki Południowej. Guawy są obecnie uprawiane i naturalizowane w krajach tropikalnych i subtropikalnych w Afryce, Azji Południowej, Azji Południowo-Wschodniej, na Karaibach, w subtropikalnych regionach Ameryki Północnej, na Hawajach, w Nowej Zelandii, Australii i Hiszpanii. W wielu krajach gujawa jest spożywana na surowo, zwykle krojona na ćwiartki lub jedzona jak jabłko, podczas gdy w innych krajach zjada się ją z szczyptą soli i pieprzu, proszkiem kajeńskim lub mieszanką przypraw (masala). Znany jest jako zimowy owoc narodowy Pakistanu. Na Filipinach dojrzała guawa jest używana do gotowania sinigang. Guava to popularna przekąska na Tajwanie, sprzedawana na wielu zakątkach ulic i nocnych targowiskach w upalne dni, w towarzystwie pakietów suszonej śliwki w proszku zmieszanej z cukrem i solą do zanurzania. We wschodniej Azji gujawa jest powszechnie spożywana ze słodko-kwaśną suszoną mieszanką śliwek w proszku. Sok Guava jest popularny w wielu krajach. Owoce są również często przygotowywane w sałatkach owocowych.