Mangostan purpurowy (Garcinia mangostana)

Fioletowy mangostan (Garcinia mangostana), potocznie nazywany po prostu mangostanem, jest tropikalnym, wiecznie zielonym drzewem, które, jak się sądzi, pochodzi z wysp Sunda i Moluki w Indonezji. Rośnie głównie w Azji Południowo-Wschodniej, a także w krajach tropikalnych Ameryki Południowej, takich jak Kolumbia, w stanie Kerala w Indiach oraz w Puerto Rico, gdzie drzewo zostało wprowadzone. Drzewo rośnie od 6 do 25 m (19,7 do 82,0 stóp) wysokości. Owoce mangostanu są słodkie i pikantne, soczyste, nieco włókniste, z pęcherzykami wypełnionymi płynem (jak miąższ owoców cytrusowych), z niejadalną, głęboko czerwonawo-fioletową skórką (egzokarp), gdy są dojrzałe. W każdym owocu pachnący jadalny miąższ otaczający każde ziarno to botanicznie endokarp, czyli wewnętrzna warstwa jajnika. Nasiona są w kształcie migdałów i wielkości. Jadalna endokarp mangostanu ma taki sam kształt i rozmiar jak mandarynka o średnicy 4,6 cm (1,6?2,4 cala), ale jest biały. Koło segmentów w kształcie klina zawiera 4?8, rzadko 9 segmentów, większe z nich zawierają apomiktyczne nasiona, które są niepalące, chyba że są prażone. Fioletowa mangostan należy do tego samego rodzaju, co inne, mniej znane mangosteeny, takie jak mangostan (G. prainiana) lub charichuelo (G. madruno).