Wilec wodny (Ipomoea aquatica)

Ipomoea aquatica jest rośliną półkwasową, tropikalną, uprawianą jako warzywo na delikatne pędy i liście. Występuje w tropikalnych i subtropikalnych regionach świata, choć nie wiadomo, skąd się wziął. Roślina ta znana jest w języku angielskim jako szpinak wodny, szpinak rzeczny, poranna chwała wody, splot wodny, lub przez bardziej dwuznaczne nazwy szpinak chiński, chiński splot, kapusta bagienna lub kangkong w Azji Południowo-Wschodniej. Czasami błędnie nazywany po angielsku "kale", choć jarmuż jest szczepem gorczycy należącej do gatunku Brassica oleracea i jest całkowicie niezwiązany ze szpinakiem wodnym, który jest gatunkiem porannej chwały. Znany jest jako phak bung w Tajlandii, rau mu'ng w Wietnamie, trokuon w Khmer, kalmi shak w Bengali, kangkung w Malezji i Indonezji oraz siano w Ghanie.