Czy kawa bez kofeiny to wciąż kawa? Poznaj różnice

​Kawa bezkofeinowa jest doskonałą alternatywą dla miłośników małej czarnej, którzy z różnych powodów muszą ograniczyć spożywanie kofeiny. Nie ustępuje ona pod względem smaku i aromatu oryginalnemu napojowi. Czym tak naprawdę kawa bez kofeiny różni się od kofeinowej?

Jak powstaje najlepsza kawa bezkofeinowa?

Kawa bezkofeinowa powstaje z tych samych ziaren, co kofeinowy napój, jednak są one poddawane rozpuszczaniu. Jednym z najlepszych i najbardziej naturalnych sposobów jest dekofeinizacja wodna. Zielone ziarna kawy są moczone w gorącej wodzie do momentu ekstrakcji kofeiny. Woda zostaje przepuszczona przez filtry węglowe w celu usunięcia z niej kofeiny. Następnie ziarna ponownie umieszcza się w przefiltrowanym roztworze.

Drugim sposobem dekofeinizacji jest użycie rozpuszczalników chemicznych – na końcowym etapie ziarna poddaje się działaniu pary wodnej pod ciśnieniem, aby wypłukać te substancje. Kolejną metodą ekstrakcji kofeiny jest wykorzystanie dwutlenku węgla pod dużym ciśnieniem i w temperaturze 70 stopni C. Wszystkie sposoby dekofeinizacji są bezpieczne dla organizmu, jednak warto wybierać kawę bezkofeinową, która powstała przy użyciu pierwszej, organicznej metody.

Czym różni się kawa kofeinowa od bezkofeinowej?

Kawa bez kofeiny wbrew pozorom nie jest jej całkowicie pozbawiona, jednak zawiera pewne ilości. Przykładowo, w jednej filiżance kawy bezkofeinowej znajduje się mniej niż 4 mg kofeiny, natomiast tradycyjne espresso dostarcza 40-63 mg tej substancji. Kawa bezkofeinowa jest równie smaczna i aromatyczna, co oryginalny napój. Jedyną odczuwalną różnicą jest natężenie poszczególnych walorów. Intensywny smak, wyczuwalna goryczka czy kwasowość zostały zastąpiona delikatnym posmakiem i nieco jaśniejszym odcieniem napoju. To doskonałe rozwiązanie dla kawoszy, którzy cenią subtelny smak kawy i całe bogactwo aromatów. Obydwa rodzaje kaw wykazują działanie korzystne dla organizmu. Zawierają antyoksydanty, czyli substancje, które hamują działanie wolnych rodników, prowadzących do wielu chorób. W kawie bezkofeinowej znajdują się również minerały takie jak magnez, potas i niacyna [1].

Zalety picia kawy bez kofeiny

Smak i aromat kawy poprawiają samopoczucie, relaksują i mobilizują do działania. Różne marki kaw oferują inne smaki i profile aromatyczne. NESCAFÉ CLASSIC Bezkofeinowa została poddana dekofeinizacji metodą wodą, co zapewnia jej całkowicie naturalny smak, najbardziej zbliżony do kofeinowego odpowiednika. Przyjemność z picia kawy bezkofeinowej mogą czerpać kobiety w ciąży, osoby z nadciśnieniem tętniczym, chorobami nerek oraz wykazujące nietolerancję na kofeinę. Nie trzeba również odmawiać sobie delektowania się jej smakiem przed snem – napój bezkofeinowy nie powoduje bezsenności i nie daje efektu pobudzenia. Kawa bez kofeiny stanowi również doskonałą bazę do przygotowywania wszystkich kaw mlecznych. Znakomicie komponuje się z cynamonem, kakao, tartą czekoladą, bitą śmietaną czy syropami smakowymi.

[1] Jane V. Higdon & Balz Frei, Coffee and Health: A Review of Recent Human Research, Journal Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Volume 46, 2006 - Issue 2 https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408390500400009?src=recsys&

Artykuł sponsorowany