Owoc męczennicy (Passiflora edulis)

Passiflora edulis to gatunek winorośli z pasją kwiatową, który pochodzi z Brazylii, Paragwaju i północnej Argentyny. Jego wspólne nazwy to owoce męczennicy (Wielka Brytania i USA), owoce męczennicy (Australia i Nowa Zelandia) oraz purpurowa granadilla (RPA). Jest uprawiana komercyjnie w cieplejszych, pozbawionych mrozu obszarach dla jej owoców i jest szeroko uprawiana w Argentynie, Australii, Boliwii, Brazylii, na Karaibach, Kolumbii, Kostaryce, Dominikanie, we Wschodniej Afryce, Ekwadorze, na Haiti, na Haiti, na Hawajach, w Indiach, Indonezji, Izraelu, Meksyku, Nowej Zelandii, w Panamie, Peru, w Peru, Portugalii, Portoryko, na Sri Lance, w Republice Południowej Afryki, w Stanach Zjednoczonych, Wenezueli i Filipinach. Owoce męczennicy są okrągłe do owalnego, w dojrzałości żółte lub ciemnofioletowe, z miękkim do twardego, soczystym wnętrzem wypełnionym licznymi nasionami. Owoce są spożywane i soczyste; sok z passiflory jest często dodawany do innych soków owocowych, aby wzmocnić aromat.