Łosoś chinook (Oncorhynchus tshawytscha)

Łosoś chinook, Oncorhynchus tshawytscha, jest największym gatunkiem w rodzinie łososia Pacyfiku (Oncorhynchus). Inne powszechnie używane nazwy gatunków obejmują łososia królewskiego, łososia chinnatowego, łososia wiosennego i łososia tee. Chinook to anadromiczne ryby pochodzące z północnego Oceanu Spokojnego i systemów rzecznych zachodniej Ameryki Północnej, od Kalifornii po Alaskę. Występują one również w rzekach azjatyckich, od północnej Japonii po rzekę Palyavaam na Syberii na dalekim wschodzie, chociaż tylko Półwysep Kamczatka wspiera stosunkowo uporczywe rodzime populacje. Zostały one wprowadzone do innych części świata, w tym Nowej Zelandii i Wielkich Jezior. Duży Chinook to ceniony i poszukiwany przez wędkarzy sportowych połów. Mięso łososia jest również wysoko cenione ze względu na jego wartość odżywczą, w tym wysoki poziom ważnych kwasów tłuszczowych omega-3. Niektóre populacje są zagrożone, choć łosoś chinook nie został oceniony na czerwonej liście IUCN.