Warzywa korzeniowe

Warzywa korzeniowe to korzenie roślin wykorzystywane jako warzywa. Tutaj "korzeń" oznacza dowolną podziemną część rośliny. Warzywa korzeniowe są zazwyczaj organami przechowalniczymi, powiększonymi w celu magazynowania energii w postaci węglowodanów. Różnią się one stężeniem i równowagą cukrów, skrobi i innych rodzajów węglowodanów. Szczególne znaczenie gospodarcze mają te z wysokim stężeniem węglowodanów w postaci skrobi. Warzywa skrobiowe są ważnym podstawowym pożywieniem, szczególnie w regionach tropikalnych, przysłaniając zboża w dużej części Afryki Zachodniej, Afryki Środkowej i Oceanii, gdzie są one wykorzystywane bezpośrednio lub puree do produkcji fufu lub poi. Botanika odróżnia prawdziwe korzenie, takie jak korzenie bulwiaste i taproots od nie-korzeniowych, takich jak bulwy, kłącza, kłącza, bulwy bulwiaste i cebulki, choć niektóre zawierają zarówno taprootylowe, jak i hipokotylowe tkanki, co sprawia, że trudno jest odróżnić niektóre typy. W zwykłym, rolniczym i kulinarnym zastosowaniu "warzywa korzeniowe" mogą mieć zastosowanie do wszystkich tych typów.