Ryby
Dlaczego warto jeść ryby?
Dieta każdego z nas powinna być jak najbardziej różnorodna i zbilansowana. Tylko w ten sposób dostarczymy organizmowi niezbędnych...
Molwa pospolita (Molva molva)
Molwa pospolita lub po prostu molwa, Molva molva, jest dużym członkiem rodziny dorszowatych ryb. Ryby oceaniczne, których siedlisko znajduje...
Śledź pacyficzny (Clupea pallasii)
Śledź pacyficzny, Clupea pallasii, jest gatunkiem z rodziny śledzia związanym ze środowiskiem Pacyfiku Ameryki Północnej i Azji...
Makrela pacyficzna (Trachurus symmetricus)
Makrela pacyficzna, Trachurus symmetricus (znana również jako kalifornijska makrela lub po prostu makrela), jest obfitym gatunkiem pelagicznych...
Makrela królewska (Scomberomorus cavalla)
Makrela królewska (Scomberomorus cavalla) jest migrującym gatunkiem makreli zachodniego Atlantyku i Zatoki Meksykańskiej. Jest to gatunek...
Lingcod (Ophiodon elongatus)
Lingcod, Ophiodon elongatus, lub ling dorsz, jest rybą z rodziny zielonych Hexagrammidae. Jest to jedyny zachowany członek rodzaju Ophiodon...
Chanos (Chanos chanos)
Mleko (Chanos chanos) jest jedynym żywym gatunkiem w rodzinie Chanidae. (Zgłoszono około siedmiu wymarłych gatunków w pięciu dodatkowych...
Żabnica (Lophius piscatorius)
Żabnica (lub głowa) to angielska nazwa szeregu gatunków ryb na północno-zachodnim Atlantyku, w szczególności gatunku żabnicy z rodzaju...