Menhaden atlantycki (Brevoortia tyrannus)

Menhaden atlantycki (Brevoortia tyrannus) jest srebrzystą, bardzo sprasowaną rybą z rodziny śledzia, Clupeidae. Filtr zasilający, żyje na planktonie złowionym w wodzie środkowej. Dorosłe ryby mogą przefiltrować do czterech galonów wody na minutę i odgrywają ważną rolę w oczyszczaniu wody oceanicznej. Są one również naturalnym sprawdzianem śmiercionośnej czerwonej fali. Menhaden były historycznie stosowane jako nawóz do upraw. Jest prawdopodobne, że menhaden jest rybą, której Squanto nauczył pielgrzymów grzebać obok świeżo posadzonych nasion jako nawóz. Inne zastosowania menhadenów obejmują: pasza dla zwierząt, przynęta dla ryb, olej do spożycia przez ludzi, olej do celów produkcyjnych oraz olej jako źródło paliwa. Podczas gdy wiele artykułów podaje dziś menhaden jako niejadalne, ryby były kiedyś spożywane jako sardynki lub smażone we wczesnej historii Ameryki. Na przykład rybak z Maine jeść smażone pogie na śniadanie. Ryby, które nie były sprzedawane na przynętę, były sprzedawane do uboższych klas na żywność. Menhaden historycznie występował w dużych ilościach na Północnym Atlantyku, od Nowej Szkocji w Kanadzie po środkową Florydę w USA, chociaż ich obecność w wodach północnych zmniejszyła się w XX wieku. Płyną w dużych szkołach, niektóre podobno do 40 mil długości. W wyniku ich obfitości są one ważną zdobyczą dla szerokiej gamy drapieżników, w tym niebieskiego łososia, pasiastego labraksa, dorsza, plamiaka, halibuta, makreli, włócznika, i tuńczyka.