Orzechy

Z botanicznego punktu widzenia orzech jest definiowany jako owoc składający się z twardej łupiny i nasion, gdzie twarda łupina nie otwiera się, aby uwolnić nasiona (o nieokreślonym zapachu). W kontekście kulinarnym wiele różnych suszonych nasion jest często nazywanych orzechami, ale w kontekście botanicznym za prawdziwe orzechy uważa się tylko te, które zawierają nietrwałe owoce. Większość nasion pochodzi z owoców, które naturalnie uwalniają się od łupiny, w przeciwieństwie do orzechów laskowych, kasztanowców i żołędzi, które mają twarde ściany łupiny i pochodzą z jajnika złożonego. Kulinarne użycie tego terminu jest mniej restrykcyjne, a niektóre orzechy, jak np. migdały, pekany, pistacje, orzechy włoskie i brazylijskie, nie są orzechami w sensie botanicznym. Powszechne stosowanie tego terminu często odnosi się do każdego twardego, jadalnego jądra jako orzecha.